Jag har förlorat en katt med FIP – hur snart kan jag skaffa en annan katt? Hur länge kommer mitt hus att vara infekterat av coronaviruset?

Min katt har antikroppar för kattens coronavirus – kan jag ta honom till kattutställningar ändå?

Jag har just testat en av mina katthonor f  antikroppar och hon hade >1280 igen, vilket var vad hon hade senaste g gen vi testade henne ch hon   nu 15 m ader gammal och l er  ska jag para henne? Ska jag kastrera henne? Jag vet inte alls vad som hade varit b t. Om hon inte hade blivit testad hade jag glatt g t och parat henne, men en av hennes syskon dog under misst kta omst digheter (tyv r ingen post-mortem), s vi gjorde en titerkontroll.

     

Jag har förlorat en katt med FIP – hur snart kan jag skaffa en annan katt? Hur länge kommer mitt hus att vara infekterat av coronaviruset?

Svar: FCoV utsöndras genom avföring, så den huvudsakliga källan för smitta är kattlådan, så rengör och desinfektera den grundligt med något hushålls blekmedel. Kom ihåg att mikroskopiska partiklar av infekterad, torkad kattsand kan ha blåsts omkring i huset eller förts in in andra rum på fotsulor – så dammsug grundligt. FCoV kan möjligtvis överleva i upp till sju veckor i torkad avföring. FCoV utsöndras genom saliv enbart under några få dagar i början av infektionen, så det är osannolikt att din katts matskålar bär på smitta, och jag förutsätter att du har diskat dem ordentligt i vilket fall som helst. FCoV är tackolov ett ganska svagt virus och om du följer dessa råd är det osannolikt att ditt hus är infekterat längre än ett par dagar. Hursomhelst är mitt råd att vänta kanske en månad innan du skaffar en ny katt.

All information ovan förutsätter att du bara hade en katt – den som dog av FIP. Om du har andra katter är det mycket sannolikt att de också är infekterade och du bör nog testa dem för coronavirusantikroppar var 3:e-6:e månad, hålla dem i små grupper enligt deras antikroppstiter och inte skaffa en ny katt förrän dina andra katters antikroppstiter återgår till noll.

Kom ihåg att testa också den nya katten för coronavirusantikroppar – du vill ju inte återinföra problemet!

Top Of Page


 

Min katt har antikroppar för FCoV – kan jag ta honom till kattutställningar ändå?

Svar: Eftersom 84% av katter på brittiska kattutställningar visade sig ha antikroppar för coronaviruset kan jag inte se hur en antikroppspositiv katt mer eller mindre kan göra någon skillnad!

Top Of Page

 
 

Jag har just testat en av mina katthonor f  antikroppar och hon hade >1280 igen, vilket var vad hon hade senaste g gen vi testade henne...

Svar: Detta betyder att hon med 75% sannolikhet uts drar virus, s du m te anv da en hankatt med antikroppar. Det betyder ocks att hon kommer att ge sina ungar j tebra maternella antikroppar, s  en om de m te isoleras och avv jas tidigt kommer antagligen moderns antikroppar att skydda dem upp till 6 veckors  der.

..... ch hon   nu 15 m ader gammal och l er  ska jag para henne? Ska jag kastrera henne? Jag vet inte alls vad som hade varit b t. Om hon inte hade blivit testad hade jag glatt g t och parat henne, men en av hennes syskon dog under misst kta omst digheter (tyv r ingen post-mortem), s vi gjorde en titerkontroll..

Svar: Detta   ett mycket sv t val, f  stress kan orsaka att en katt utvecklar FIP, och gissa vad  kastrering, dr tighet och till och med att l a   stressfyllt f  en katt! D till   medel som d par eller tar bort kattens l ning ocks immunsuppressiva och kan orsaka FIP. Dr tighet   antagligen det minst stressfyllda alternativet, men m te du resa l gt f  att para henne? Att resa   stressfyllt f  katter. Har du en egen hankatt? Om du v jer att kastrera henne, kan din veterin  s ta undan en tid som passar, s att hon kan  a hem inom ett par timmar?  ven om vi inte har n ra egentliga bevis p dess effektivitet n  det g ler coronavirusinfektion, * s kan det vara bra att anv da en Feliway (kattferomon) spray f  att minska hennes stress, vad du   v jer att g a..

* Feliway har visat sig vara effektivt f  att minska frekvensen av o skad urinering runt om i huset, vilket man kan anta visar p minskad stress (Hunthausen, Veterinary Medicine, 95, 2, 151-155).

Top Of Page

 

Tusen tack till Lisa Lloyd, Tina Thorne, Mijo Schyllert, för  översättningen av Dr. Addies webbplats från engelska till svenska 

Site © 2000 - 2004 Dr. Diane Addie
Site Design © Melody Amundson, Mariposa Creations