Kissani kuoli tarttuvaan vatsakalvontulehdukseen - kuinka pian voin hankkia uuden kissan? Kuinka pitkään koronavirus säilyy asunnossani?

Kissassani on kissan koronaviruksen vasta-aineita - voinko yhä käyttää sitä kissanäyttelyissä?

Testautin juuri yhden narttukissoistani, ja sen vasta-ainetaso on jälleen yli 1280 eli sama kuin viime testissä ja nyt se on 15 kuukauden ikäinen ja kiimassa - astutanko sen? Leikkautanko sen? En tosiaankaan tiedä, mikä sille olisi parasta. Jos en olisi testauttanut sitä, olisin vailla huolen häivää astuttanut sen. Yksi sen sisaruksista kuitenkin kuoli epäilyttävissä olosuhteissa (ruumiinavausta ei valitettavasti suoritettu), joten teimme vasta-ainetasotestin.

     

Kissani kuoli tarttuvaan vatsakalvontulehdukseen - kuinka pian voin hankkia uuden kissan? Kuinka pitkään koronavirus säilyy asunnossani?

Vastaus: FECV-virus leviää ulosteissa, joten hiekkalaatikko on kaikkein saastunein alue. Puhdista hiekkalaatikko ja desinfioi se perusteellisesti kloorivalkaisuaineella kuten Domestoksella. Muista, että mikroskooppisia, virusta sisältäviä ja kuivuneita kissanhiekkahiukkasia on saattanut kulkeutua muualle asuntoon ilmassa tai kengissä, joten imuroi huoneet huolellisesti. FECV-virus saattaa säilyä kuivuneessa ulosteessa jopa seitsemän viikon ajan. Syljen mukana FECV-virus leviää vain infektion alussa muutaman päivän ajan, joten on erittäin epätodennäköistä, että kissasi ruokakupeissa olisi virusta; ja olen varma, että peset kupit huolellisesti joka tapauksessa. Onneksi FECV on erittäin hauras virus, joten jos noudatat näitä ohjeita, asunnossasi olevat virukset voivat aiheuttaa tartuntaa vain muutaman päivän ajan. Suosittelen kuitenkin, että odotat noin kuukauden ennen kuin tuot taloon uuden kissan.

Kaikki edellä esitetty pätee siinä tapauksessa, että sinulla oli aiemmin vain yksi kissa, se joka kuoli FIP:iin. Jos sinulla on useampia kissoja, on todennäköistä että niissäkin on tartunta, mistä syystä ne kannattaa testauttaa vasta-aineiden varalta 3-6 kuukauden välein. Kissat on syytä erotella pieniin ryhmiin niiden vasta-ainetason mukaan ja hankkia uusi kissa vasta kun kaikkien jäljelläolevien kissojen vasta-ainetaso on nolla. Muista testata myös uuden kissan FECV-vasta-ainetaso, jotta et tuo tartuntaa sen mukana kotiisi!

Top Of Page


 

 Kissassani on kissan koronaviruksen vasta-aineita - voinko yhä käyttää sitä kissanäyttelyissä?

Vastaus: Koska 84 prosenttia Ison-Britannian kissanäyttelyiden kissoista on FECV-vasta-ainepositiivisia, mielestäni yksi positiivinen kissa lisää ei muuta tilannetta millään tavalla!

Top Of Page

 
 

Testautin juuri yhden narttukissoistani, ja sen vasta-ainetaso on jälleen yli 1280 eli sama kuin viime testissä

Vastaus: Tämä tarkoittaa sitä, että se levittää virusta 75 %:n todennäköisyydellä. Voit astuttaa sen uroksella, joka on vasta-ainepositiivinen. Se tarkoittaa myös sitä, että sen pennut saavat siltä suoraan tehokasta vasta-ainetta, joten vaikkakin ne täytyy eristää ja vieroittaa aikaisin isolated and early weaned, emon vasta-aine voi hyvinkin suojata niitä aina kuuden viikon ikään asti.

.... ja nyt se on 15 kuukauden ikäinen ja kiimassa - astutanko sen? Leikkautanko sen? En tosiaankaan tiedä, mikä sille olisi parasta. Jos en olisi testauttanut sitä, olisin vailla huolen häivää astuttanut sen. Yksi sen sisaruksista kuitenkin kuoli epäilyttävissä olosuhteissa (ruumiinavausta ei valitettavasti suoritettu), joten teimme vasta-ainetasotestin.

Vastaus: Tämä on erittäin vaikea ratkaisu. Stressi voi saada kissan sairastumaan FIP:iin, ja arvaapa mitä - sterilointi, raskaus ja jopa kiima-aika ovat kaikki stressitekijöitä! Lisäksi kiimaan tulemista ehkäisevät tuotteet (kuten Ovarid) heikentävät immuunijärjestelmää ja saattavat jouduttaa FIP:n kehittymistä. Raskaus saattaa olla näistä vähiten stressiä aiheuttava, mutta pitäisikö sinun kuljettaa kissasi kauas astutettavaksi? Matkustaminenkin stressaa kissoja. Onko sinulla oma siitosuros? Jos valitset leikkauttamisen, voinko eläinlääkärisi suorittaa toimenpiteen niin, että koko toimenpiteeseen ja lääkärissä käyntiin kuluu vain muutama tunti? Vaikkakaan meillä ei ole todisteita Feliway-kissaferomonituotteen tehosta FECV-tartunnassa*, siitä saattaa olla hyötyä kissasi stressin lievittämisessä, valitsitpa minkä vaihtoehdon tahansa.

*Feliwayn on havaittu olevan tehokas muualle kuin hiekkalaatikkoon tapahtuvan virtsaamisen estämisessä, ja tämän oletetaan olevan merkki stressin vähentymisestä (Huntlausen, Veterinary Medicine, 95, 2, 151-155).

 

Top Of Page

Site © 2000 - 2005 Dr. Diane Addie
Site Design © Melody Amundson, Mariposa Creations

 Suurkiitokset Marju Galitsosille, Jari Herrgårdille, Sirpa Niskalalle ja Tarja Oinoselle Dr. Addien sivujen kääntämisestä englannista suomeksi