Miten kissat ja kissanpennut saavat FECV-tartunnan?

Mitkä kissan eritteistä kantavat FECV-virusta?

Hiekkalaatikon pitäminen puhtaana - tärkein toimi, jolla suojaat kissaasi tartunnalta

Kuinka kauan koronavirus pysyy aktiivisena?

Miten FECV-infektio hävitetään kissalasta tai kissayhteisöstä

Kuinka estetään viruksen leviäminen kissalaan tai kissayhteisöön, josta se on saatu hävitettyä

FECV-tartunnan estäminen kissanäyttelyissä

FECV-tartunnan estäminen astutuksessa

 

Miten kissat ja kissanpennut saavat FECV-tartunnan?

FECV on erittäin tarttuva virus, jonka kanssa kosketuksiin joutuvista kissoista lähes kaikki saavat tartunnan. Pääasiallinen tartunnanlähde on jo tartunnan saaneiden kissojen ulosteet. Terveet kissat altistuvat virukselle käyttäessään samoja hiekkalaatikoita tartunnan saaneiden kissojen kanssa. Toinen merkittävä tartunnan leviämistapa on viruksen kulkeutuminen ihmisten kenkiin tai vaatteisiin, käsiin, kissanhiekkalapioihin jne. tarttuneiden ulostehiukkasten mukana terveiden kissojen ympäristöön.

Kissa saattaa saada viruksen elimistöönsä turkkiaan nuollessaan tai ulostehiukkasten jouduttua sen ruokaan. FECV leviää toisinaan syljen mukana infektion varhaisvaiheessa, joten samojen ruokakuppien käyttö tai aivastuksen mukana kulkeutuneiden sylkipisaroiden hengittäminen voi mahdollistaa tartunnan. Tartunnan saattaa myös poikkeustapauksissa aiheuttaa läheinen kontakti virusta kantaviin kissoihin esimerkiksi kissojen nuollessa toistensa turkkia.

Kissan koronavirus siirtyy istukasta syntymättömään pentuun erittäinharvoin. Useimmat tartunnan saaneista pennuista saavat viruksen sen jälkeen, kun ne on vieroitettu emon vasta-aineita sisältävästä maidosta, tavallisesti noin 5-7 viikon iässä.

Mitkä kissan eritteistä kantavat FECV-virusta?

Virus leviää pääasiassa ulosteissa; syljen mukana se leviää erittäin harvoin. Tällä hetkellä ei ole todisteita siitä, että FECV-virusta esiintyisi kyynelnesteessä tai virtsassa.

Hiekkalaatikon pitäminen puhtaana - tärkein toimi, jolla suojaat kissaasi tartunnalta

Jos kissasi käyttää hiekkalaatikkoa, varmista, että eritteet siivotaan pois mahdollisimman usein. Jos taloudessa on useita kissoja, varmista että hiekkalaatikkoja on tarpeeksi, mieluiten yksi jokaista kissaa kohden; suositeltavaa on myös hankkia katettuja tai jopa itsepuhdistuvia hiekkalaatikoita. Sijoita hiekkalaatikko etäälle ruokintapaikasta, jotta mikroskooppiset ulostehiukkaset eivät leviä kissan ruokaan. Käytä pölyämätöntä hiekkaa. Puhdista hiekkalaatikko noin pari kertaa viikossa valkaisuaineella. Käytä vain valkaisuainetta puhdistukseen, sillä mäntypohjaiset puhdistusaineet ovat kissoille myrkyllisiä.

Kuinka kauan koronavirus pysyy aktiivisena?

Luonnonoloissa kissat ulostavat ulkotiloissa ja peittävät ulosteensa, jolloin virus säilyy hengissä tunneista päiviin (jonkin verran kauemmin pakkasella). Kissan kesyttäminen lemmikiksi on tuonut mukanaan hiekkalaatikot: FECV voi selviytyä useita päiviä ja jopa seitsemän viikkoa kissanhiekkaan kuivuneessa ulosteessa.

Jos kissasi on menehtynyt tarttuvaan vatsakalvontulehdukseen, odota kuukauden verran ennen kuin hankit uuden kissan. Jos taloudessa jo on muita kissoja, muista että ne saattavat levittää virusta. Odota kunnes niiden vasta-ainearvot ovat laskeneet nollaan ennen uuden kissan hankkimista. Muistathan tietysti testata myös uuden kissan FECV-vasta-aineiden varalta.

(top of page)

Miten FECV-infektio hävitetään kissalasta tai kissayhteisöstä

FECV-infektio on mahdollista hävittää kissalasta, mutta kyseessä on pitkä ja joskus kalliskin prosessi. Taloudet, joissa on alle 10 kissaa usein pääsevät eroon FECV:stä ajan myötä itsestään, mutta kissojen määrän ollessa suurempi kissat usein levittävät virusta toinen toiselleen (kuva 1) ja infektio jatkuu.

Taulukossa 1 on esimerkki kissoista, joiden omistajat Carol, Ann ja Simon Quinn onnistuivat pääsemään eroon FECV-infektiosta. Kissojen vasta-aineet testattiin, ja kissojen ulosteille suoritettiin RT-PCR-testi säännöllisesti. Kissat, jotka eivät enää levittäneet virusta ja joiden vasta-ainearvot olivat laskeneet alle 40:een erotettiin muista kissoista. Carol oli muuttamassa pois kotoa ja pystyi onneksi viemään neljä negatiivista kissaa mukanaan uuteen kotiin. Moni muu kissanomistaja on onnistunut pitämään tartunnan saaneet ja terveet kissat erillään samassa talossa. Elokuussa 1997, kun perheen ensimmäisestä FECV-tartunnasta oli kulunut 17 kuukautta, vain Sooty-nimisessä kissassa oli yhä tartunta. Ann siirsi Sootyn makuuhuoneeseen ja piti sen täysin erossa muista kissoista. Tammikuussa 1998 kävi selväksi, että Sooty oli FECV-kantaja. Se näytti myös olevan varsin onneton eristyksissä, joten alkoi näyttää siltä, että Sooty piti lopettaa. Onneksi Quinnin perhe kuitenkin päätti antaa Sootyn minulle (omat kaksi kissaani olivat kuolleet muutamaa kuukautta aiemmin eikä minulla ollut lainkaan kissaa). Viisi vuotta myöhemmin Sooty elää yhä minun luonani, ja levittää virusta edelleen. Se on terve FECV-viruksen kantaja.

Taulukko 1. Kissayhteisö, josta FECV hävitettiin onnistuneesti eristämällä viruksesta eroon päässeet kissat sitä yhä levittävistä. Varjostetut laatikot ilmaisevat, että kissa siirrettiin toiseen talouteen.

Numerot ilmaisevat kissan vasta-ainearvoa.+ = positiivinen RT-PCR-tulos ulosteesta tai peräaukosta

otetuista näytteistä - = negatiivinen RT-PCR-tulos ulosteesta tai peräaukosta otetuista näytteistä

N/D = ei suoritettu

Tällä hetkellä kantajakissojen tunnistaminen on aikaa vievä prosessi (ks. Uutuuksia FECV/FIP-tutkimustyössä). Pitäisi löytää testi, jonka avulla elinikäiset kantajat tunnistettaisiin nopeammin, jotta ne voitaisiin eristää muista kissoista tai jotta löytäisimme keinon, jolla ne lopettavat FECV:n levittämisen…mutta nämä ovat tulevien tutkimusteni aiheita.

(top of page)

Kuinka estetään viruksen leviäminen kissalaan tai kissayhteisöön, josta se on saatu hävitettyä

Kun kissoissa ei enää esiinny virusta, on huolehdittava siitä etteivät ne saa tartuntaa uudelleen. Testaa kaikki uudet kissat ja pennut FECV-vasta-aineiden varalta luotettavalla vasta-ainetestillä, esimerkiksi Glasgow'n yliopiston käyttämällä immunofluoresenssi-vasta-ainetestillä (ks. Companion Animal Diagnostics). Saatavilla on useita vasta-ainetestejä, jotka eivät vastaa Glasgow'n yliopiston korkealaatuista testiä ja jotka eivät ainoastaan anna hyödyttömiä tuloksia vaan voivat myös vaarantaa kissasi hengen. FECV-viruksesta vapautuneeseen kissalaan saisi tuoda vain sellaisia kissoja, joiden vasta-ainearvo on nolla.

Varmista, että viet narttukissoja astutettavaksi vain vasta-ainearvoltaan nollan omaaville siitosuroksille, ja että vain vasta-ainearvoltaan nolla olevia narttuja pääsee oman siitosuroksesi luo (ks. koronaviruksen varalta testattujen narttujen ja urosten rekisteri). Kun lähdet lomalle, pyydä jotakuta tulemaan sinun kotiisi kissojasi hoitamaan sen sijaan, että veisit kissat hoitolaan. Valvotut astutukset, joissa kissat eivät joudu kosketuksiin toistensa ulosteiden kanssa sillä ne eivät käytä samaa hiekkalaatikkoa, ovat turvallisempia kuin kissojen pitäminen samassa tilassa useita päiviä.

Eristä kissasi arveluttavan parittelun, kissala- tai kissanäyttelyvierailun tai eläinlääkärissä vietetyn ajan jälkeen. Jos päätät astuttaa negatiivisen kissasi FECV-vasta-aineita elimistössään kantavan kissan kanssa, tai jos kissasi on ollut näyttelyssä, hoitolassa tai eläinlääkärin kissahäkissä, eristä se kotona kahden viikon ajaksi ja testaa FECV-vasta-aineet. Päästä kissa muiden kissojesi joukkoon vasta kun olet varma, että testitulos on negatiivinen.

Voinko vierailla ystäväni luona, jonka kissat ovat FECV-positiivisia?
On erittäin epätodennäköistä, että virus kulkeutuisi mukanasi kotiin ja omiin kissoihisi, ellei sitten kenkiisi tai vaatteisiisi ole tarttunut tartunnan saaneen kissan ulosteita. Olen kuullut koirien koronaviruksesta.

Voiko kissani saada tartunnan koiralta?
Lyhyt vastaus tähän on: todennäköisesti ei. Tyypin II kissan koronavirus on itse asiassa sekoitus tyyppiä I (kokonaan kissan virus) ja koiran koronavirusta (CCV). Näin ollen koiran koronavirus voisi aiheuttaa tartunnan kissassa, sillä sitä on täytynyt esiintyä FECV-tartunnan saaneessa kissassa, jotta tyypin II virus on voinut saada alkunsa. Koiran koronavirus ei kuitenkaan ole vaarallinen kissoille. Tutkimuksissani testasimme mukana olleiden talouksien koiria ja vain yhdessä tapauksessa löysimme koirasta koronaviruksen vasta-aineita emmekä kertaakaan virusta levittävää koiraa.

FECV-tartunnan estäminen kissanäyttelyissä

Isossa-Britanniassa 84 prosentilla näyttelykissoista on elimistössään FECV-vasta-aineita. Keskimäärin yksi kolmesta FECV-vasta-aineita omaavasta kissasta levittää virusta, joten on todennäköistä, että 28 % näyttelyissä olevista kissoista levittää virusta. Virusta esiintyy pääasiassa ulosteissa, joten näyttelyissä kissoilla ei pidä käyttää samoja hiekkalaatikoita tai hiekkalapioita muiden omistajien kissojen kanssa. Tuomarien ja eläinlääkärien pitäisi desinfioida kätensä ja esittelypöytä jokaisen kissan käsittelyn jälkeen: muista, että jotkin kissat levittävät virusta infektion alkuvaiheessa jonkin aikaa syljessään.

(top of page)

FECV-tartunnan estäminen astutuksessa

Selvästikin on viisainta parittaa keskenään vain kissoja, joiden vasta-ainearvot ovat nolla, ja toisaalta kissoja, joilla on vasta-aineita elimistössään. Kasvattajat löytävät sopivat kissat viruksen varalta testattujen siitoskissojen rekisteristä. Toisinaan kuitenkin kasvattajalla saattaa olla hyvä syy parittaa oma kissansa "riskikissan" kanssa. Tällaisessa tapauksessa on parasta suorittaa valvottu astutus, toisin sanoen narttu ja uros eivät vietä paria päivää toisensa kanssa (jolloin ne joutuisivat käyttämään samoja hiekkalaatikoita lisäten näin FECV-tartuntariskiä), vaan ovat yhdessä ainoastaan varsinaisen parittelun ajan. Kissa, joka aiemmin oli negatiivinen, on testattava vasta-aineiden varalta 14 päivää astutuksen jälkeen, jotta saadaan selville, saiko se tartunnan kaikista varotoimenpiteistä huolimatta.

 

 (top of page)

Site © 2000 - 2005 Dr. Diane Addie
Graphics © Melody Amundson, Mariposa Creations

 Suurkiitokset Marju Galitsosille, Jari Herrgårdille, Sirpa Niskalalle ja Tarja Oinoselle Dr. Addien sivujen kääntämisestä englannista suomeksi