Katso myös osaa FECV-tartunnan estäminen - jos kissa ei saa FECV-tartuntaa, se ei myöskään sairastu tarttuvaan vatsakalvontulehdukseen.

 

Kuinka estän tervettä, FECV-vasta-aineita omaavaa kissaani sairastumasta FIP:iin?

Mitä Primucell on?

 

  Kuinka estän tervettä, FECV-vasta-aineita omaavaa kissaani sairastumasta FIP:iin?

Noin yksi kymmenestä FECV-tartunnan saaneesta kissasta sairastuu tarttuvaan vastakalvontulehdukseen. Usein yhden kissan kuoltua FIP:iin samassa taloudessa saattaa olla toinen kissa, joka on saanut tartunnan mutta on täysin terve. Tällä hetkellä ei ole olemassa lääkkeitä, jotka estäisivät koronavirustartunnan saaneita kissoja kehittämästä FIP:iä, mutta on olemassa monia muita keinoja, joilla kissoja voidaan auttaa tartunnan kanssa elämisessä.
 

Minimoi stressitekijät

Huolehdi tasapainoisesta ravinnosta ja anna kissalle antioksidantteja

Minimoi kissan altistuminen FECV:lle pitämällä hiekkalaatikko puhtaana

 

Minimoi stressitekijät

Tiedetään, että useimmilla FIP:iin sairastuneilla kissoilla on ennen taudin puhkeamista ollut elämässään stressiä aiheuttavia tekijöitä. "Märkää" FIP:iä sairastavat kissat ovat usein kokeneet stressiä 2-4 viikkoa ennen sairauden puhkeamista; "kuivaa" FIP:iä sairastavat taas jopa vuoden ennen sairastumistaan. Tästä syystä FECV-vasta-aineita omaavien kissojen stressaamista tulee välttää mahdollisimman tarkkaan. Kissoja ei esimerkiksi pidä sijoittaa uuteen kotiin, sterilointia tai muita kissan terveyden kannalta toissijaisia leikkauksia tulee lykätä, lomalle lähtiessäsi pyydä jotakuta kotiisi huolehtimaan kissoista sen sijaan, että veisit ne hoitolaan.

Esimerkkejä kissoja stressaavista tilanteista:
sijoitus uuteen kotiin
muutto
muutokset nykyisessä kodissa: vauva, koira, uusi kissa, kissanpentu
liian monta kissaa samassa taloudessa (yli 6)
vienti kissahoitolaan
leikkaus ja anestesia (esim. sterilointi, hampaiden puhdistus)
trauma (esim. auton alle jääminen)
muut sairaudet
raskaus, pentuminen, imetys

Huolehdi tasapainoisesta ravinnosta ja anna kissalle antioksidantteja

Vaikka on muodissa antaa kissoille vain yhden tyyppistä ruokaa, tavallisimmin kuivamuonaa, minun mielestäni kissoilla tulisi olla vaihteleva ruokavalio, jotta ne saisivat mahdollisimman paljon tarvitsemiaan vitamiineja, mineraaleja ja valkuaisaineita ja mahdollisimman vähän johonkin ruokaan päässeitä kontaminantteja. Vaikka saastuttavien aineiden esiintyminen ruuassa on harvinaista, sitä voi kuitenkin sattua. Kaupasta saatavat kissojen valmisruoat ovat ravintosisällöltään parempia kuin kotiruoka, mutta miksi laskea kaikkea yhden kortin varaan? Itse annan Sooty-kissalleni 3-4 eri kuivamuonalajia ja jopa 8-9 eri purkkiruokalajia yhden viikon aikana.

Antioksidanteilla kuten A-, C- ja E-vitamiineilla sekä sinkillä saattaa olla viruksia tuhoavia ja/tai immuunijärjestelmää stimuloivia ominaisuuksia. Annettaessa A-vitamiinia kissoille kannattaa olla varovainen kahdesta syystä: ensiksikin kissa ei pysty absorboimaan tai muuntamaan betakaroteenimuotoista (kasviperäistä) A-vitamiinia, joten vitamiini on syytä antaa maksa- tai kalaöljymuodossa (pallas tai turska); toiseksi A-vitamiinia ei pidä antaa kuutta viikkoa pitempään tai seurauksena saattaa olla vitamiinin yliannostus ja liiallinen kertyminen luustoon. C- ja E-vitamiineja voidaan antaa pitempiä aikajaksoja, joskin C-vitamiini aiheuttaa virtsan happamoitumista ja voi altistaa kissan tietyille alempien virtsatiehyiden ongelmille (ts. virtsarakkotulehdus) (eläinlääkärit huom: pitkäaikainen C-vitamiinin käyttö voi johtaa kalsiumoksalaattikiteiden muodostumiseen).

Annostus:
A-vitamiini: 200-400 IU/kg/päivä alle kuuden viikon ajan
C-vitamiini: 125 mg/kissa kaksi kertaa päivässä
E-vitamiini: 25-75 IU/kissa kaksi kertaa päivässä
sinkki: 7-10 mg/kissa kerran päivässä

Muista, että FECV:lle altistuneet kissat todennäköisimmin sairastuvat tarttuvaan vatsakalvontulehdukseen vuoden sisällä, joten jos kissalla on ollut FECV-vasta-aineita elimistössään yli vuoden, on epätodennäköistä että se sairastuisi. Antioksidanttien käyttöä ei ole syytä jatkaa kauemmin kuin muutaman kuukauden ajan FECV-altistuksesta.

Minimoi kissan altistuminen FECV:lle pitämällä hiekkalaatikko puhtaana: ks. Prepare kitten room and Practise barrier nursing FECV-tartunnan ehkäisy kissanpennuissa -osassa. Rokotus

 

Mitä Primucell on?

Pfizerin valmistama Primucell on maailman ainoa kaupallisesti saatavissa oleva FIP-rokote. Primucell-rokote on lämmölle herkkä mutatoitunut kissan koronavirus, joka annetaan intranasaalisesti ja saa aikaan IgA-immuniteetin ja soluvälitteisen immuniteetin. Primucell estää FIP:n 50-75 prosentissa kissoja, jotka muuten olisivat sairastuneet, mutta ei anna suojaa kissoille, jotka ovat aiemmin altistuneet FECV:lle. Näinollen talouksissa, joissa FECV on endeeminen (useimpien kasvattajien tilanne) Primucell-rokotetta on annettava pennuille, jotka ovat jo läpikäyneet aikaisen vieroituksen ja eristyksen sen varmistamiseksi, että niillä ei ole FECV-virusta rokotushetkellä.

 

Site © 2000 - 2005 Dr. Diane Addie
Site Design © Melody Amundson, Mariposa Creations

Suurkiitokset Marju Galitsosille, Jari Herrgårdille, Sirpa Niskalalle ja Tarja Oinoselle Dr. Addien sivujen kääntämisestä englannista suomeksi