Mijn kat is overleden aan FIP - hoe lang moet ik wachten voordat ik een nieuwe kat kan nemen? Hoe lang blijft mijn huis besmet met coronavirus?

Mijn kat heeft antistoffen voor feline coronavirus - kan ik hem nog steeds meenemen naar kattenshows?

Ik heb onlangs een van mijn vrouwtjes getest op antistoffen. Ze had weer >1280, hetzelfde als bij de vorige test en ze is nu 15 maanden oud en krols - laat ik haar paren? Laat ik haar steriliseren? Ik weet echt niet wat het beste is. Als ze nooit was getest, zou ik haar gewoon laten paren, maar een van haar zusjes stierf onder verdachte omstandigheden (helaas geen autopsie), dus deden we een titertelling.

     

Mijn kat is overleden aan FIP - hoe lang moet ik wachten voordat ik een nieuwe kat kan nemen? Hoe lang blijft mijn huis besmet met coronavirus?

Antwoord: FCoV wordt uitgescheiden via de ontlasting, dus het voornaamste besmettingsgebied is de kattenbak. Die moet dus grondig worden schoongemaakt en gedesinfecteerd met bleekmiddel. Denk eraan dat microscopische deeltjes van besmette, opgedroogde kattenbakkorrels door het huis verspreid kunnen zijn of naar andere kamers zijn getransporteerd via poten. Stofzuig dus grondig. FCoV kan tot 7 weken overleven in opgedroogde ontlasting. FCoV wordt alleen gedurende een klein aantal dagen in het begin van de infectie via speeksel uitgescheiden, dus is het niet waarschijnlijk dat de etensbakjes van uw kat besmet zijn, en ik denk dat u ze toch wel goed zult afwassen. Gelukkig is FCoV een relatief zwak virus en als u bovenstaand advies opvolgt, is het niet waarschijnlijk dat uw huis langer dan een paar dagen besmet zal zijn. Mijn advies is echter dat u ongeveer een maand wacht voordat u een nieuwe kat neemt.

Het bovenstaande geldt als u maar een kat had - de kat die aan FIP stierf. Als u nog andere katten heeft, is het waarschijnlijk dat zij ook geïnfecteerd zijn. U kunt er voor kiezen hen iedere 3-6 maanden op FCoV-antistoffen te testen, hen in kleine groepen te houden, ingedeeld naar hun antistoftiter, en alleen een nieuwe kat te nemen wanneer de antistoftiter van uw overgebleven katten tot nul is teruggekeerd.

Denk er ook aan de nieuwe kat op FCoV-antistoffen te testen - u wilt niet weer hetzelfde probleem krijgen!

Top Of Page


 

 Mijn kat heeft antistoffen voor feline coronavirus - kan ik hem nog steeds meenemen naar kattenshows?

Antwoord: Omdat er bij 84% van de katten op Britse kattenshows antistoffen voor FCoV werden gevonden, denk ik niet dat een seropositieve kat meer of minder veel verschil maakt!

Top Of Page

 
 

Ik heb onlangs een van mijn vrouwtjes getest op antistoffen. Ze had weer >1280, hetzelfde als bij de vorige test ........

Antwoord: dit betekent dat er 75% kans is dat zij het virus uitscheidt - dus u heeft een kater met antistoffen nodig. Het betekent ook dat zij haar kitten geweldige maternale antistoffen meegeeft, dus hoewel ze geïsoleerd en vroeg gespeend moeten worden, kunnen mama's antistoffen hen wel beschermen tot ze zes weken oud zijn.

..... en ze is nu 15 maanden oud en krols - laat ik haar paren? Laat ik haar steriliseren? Ik weet echt niet wat het beste is. Als ze nooit was getest, zou ik haar gewoon laten paren, maar een van haar zusjes stierf onder verdachte omstandigheden (helaas geen autopsie), dus deden we een titertelling.

Antwoord: dit is een zeer moeilijke keuze, omdat stress bij een kat FIP kan opwekken, en weet u, - steriliseren, zwangerschap en zelfs krolsheid kunnen veel stress veroorzaken! Daarnaast onderdrukken middelen tegen krolsheid, zoals Ovarid, immuniteit en kunnen FIP versnellen. Zwangerschap is waarschijnlijk de optie met de minste stress, maar moet u ver reizen om haar te laten paren? Reizen veroorzaakt veel stress bij katten. Heeft u zelf een kater? Kiest u voor sterilisatie, vraag dan uw dierenarts of de operatie kan plaatsvinden buiten het gewone spreekuur om, zodat ze binnen een paar uur weer thuis kan zijn Hoewel we geen echt bewijs hebben van de werkzaamheid tegen FCoV-infectie,* kan het verstandig zijn een Feliway-verdamper (feline feromoon) te gebruiken om de stress te verminderen, ongeacht wat u gaat doen.

*Het is aangetoond dat Feliway werkt bij het verminderen van sproeien door het huis, wat waarschijnlijk duidt op vermindering van stress (Hunthausen, Veterinary Medicine, 95, 2, 151-155).

Top Of Page

 Onze hartelijke dank aan Saskia Steur, Ada de Raad, Henny de Lege, Helen van Mackelenebrgh, Tineke Blokzijl Haar voor de vertaling naar het Nederlands van Dr Addie's webstek 

Site © 2000 Dr. Diane Addie
Site Design © Melody Amundson, Mariposa Creations